Janovická škola láká na partnerský přístup k dětem i zdravé jídlo

Základní a mateřská škola a jídelna v Červených Janovicích přivítaly 5. března desítky návštěvníků v rámci dne otevřených dveří. Ten probíhal ve velkorysém čase 10–17, aby bylo možné nahlédnout do výuky a zároveň se stavit i po práci.

Zavítali sem jak bývalí žáci, tak zájemci o zápis či zkrátka lidé zvědaví na proměnu školy pod vedením nové ředitelky Daniely Svobodové. Škola láká zejména na důraz na laskavý přístup k dětem. „Snažíme se k dětem přistupovat s respektem a brát je v mnoha ohledech jako partnery,“ shrnuje ředitelka školy Daniela Svobodová. Krom toho za přednost považuje zdejší prostředí. „Zastávka autobusu i jídelna jsou hned u školy, stejně jako hřiště, lesík, o pár kroků dál rybník a les,“ jmenuje Svobodová. 

Mezi dnešními hosty prý byli i zástupci ZŠ Zbraslavice. „Od nich, ale i třeba z Čáslavi nebo Kutné Hory nám většinou přichází velmi kladná zpětná vazba, že jsou naše děti dobře připravené a umí spolupracovat,“ říká Svobodová. Ze setkání na dni otevřených dveří mimochodem vzešel i nápad vzájemné návštěvy hodin mezi zdejší školou a Zbraslavicemi.

Svobodová vede janovickou školu a školku prvním rokem. Zvládnout jí to pomáhá bývalá ředitelka Marie Nulíčková i Nadační fond Eduzměna, který na Kutnohorsku pracuje na rozvoji škol. Pedagožka prošla v Eduzměně mnoha školeními, navštěvuje kurz pro ředitele a oporou je jí zejména průvodkyně školy Jitka Gabašová. 

Žáci zde kromě rodinného prostředí najdou i venkovní učebnu, školka zase přestavěla své prostory dle principů inovativního programu Začít spolu. I proto se sem sjíždějí děti z okolí, například z Paběnic, Lomce či Opatovic, počet žáků roste. „Ceníme si i velmi dobrých vztahů se zřizovatelem, není to samozřejmost,“ dodává ředitelka. 

„Rodiče nejvíce zajímalo, jak fungujeme jako malotřídka,“ shrnula nejčastější dotazy ze dne otevřených dveří zdejší učitelka Jana Šíblová. Hosté rádi mířili i do jídelny, která den pojala ve velkém stylu. Jednoduchá budova byla vyzdobena barevnými girlandami a hostům kuchařky nabízely lahůdky, za které by se nemusela stydět lecjaká pražská kavárna – avokádové a dýňové jednohubky, bezlepkové sušenky či čokoládové brownies. „Ty řepové chlebíčky mají tedy geniální,“ rozplývá se jedna z návštěvnic.

„Přišlo nám to jako příležitost pochlubit se tím, že umíme uvařit i zdravé věci, které skvěle chutnají,“ shrnuje vedoucí jídelny Soňa Kafková. Světlou místnost ostatně zdobí děkovné obrázky od dětí. „Teď, když se tak často mluví o osekávání financí na nepedagogické pracovníky, také chceme ukázat, že stojí za to mít vlastní jídelnu, a ne třeba dovážet nějaké polotovary,“ dodává Kafková. 

Škola má momentálně 34 žáků, příští rok počítá se zhruba 45. A z rostoucích čísel se těší i školka, kam se nyní hlásí 27 dětí. „Den otevřených dveří nás v tom rozhodnutí ujistil,“ dodává Petr, jeden z tatínků.

Lucie Römer

Lucie Römer

autorka textu